1 dojo

1 Sensei

Een dojo is geen sportvereniging

Als je je aansluit bij een sportvereniging dan betaal je inschrijvingsgeld en word je lid van een club die doorgaans ook is aangesloten bij een federatie die dan nationaal of internationaal wordt gecontroleerd. Hierdoor krijg je ‘recht op training’.
Een traditionele dojo werkt helemaal anders. Indien er voldoende interesse is in het aikido, je een juiste houding hebt tegenover het bewandelen van de weg, je de juiste inzet toont, dan zal enkel de Sensei je toelaten in de dojo en mag je op de tatami (mat) verschijnen.

Dojo etiquette

In Japan heeft men door de jaren heen altijd een gedisciplineerde wijze van leven gehad. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds aan de orde.

In de dojo zijn er regels, een etiquette, die men zich eigen maakt om de sfeer plezierig en ordelijk te maken. Deze regels zijn niet anders dan de regels die iemand in zijn eigen huis heeft. Standaard horen fatsoen en beleefdheid daarbij. Een dojo waar de etiquette correct wordt gevolgd zal een ideale leeromgeving zijn voor de krijgskunst die men daar wil bestuderen.

 

Wie is wie in een dojo?

O Sensei – grootmeester en grondlegger van het traditionele Aikido

Ueshiba Morihei is de grondlegger van aikido.

Kies je Sensei - dojo

Net zoals het mogelijk is dat in een school een bepaalde leerkracht je wat minder ligt kan het ook zijn dat een Sensei niet direct aansluit bij de manier waarop jij wil onderwezen worden.
Meester en leerling moeten elkaar zorgvuldig kiezen. Er is een verticale structuur waarbij de Sensei een autonome visie hanteert. Indien deze visie je niet ligt is het beter bij een andere meester te gaan. Een leerling is vrij om op elk moment een andere lesgever te zoeken. Men kiest wel voor 1 Sensei tegelijk, men kan geen les volgen bij verschillende Dojo’s, althans toch niet in een traditionele Dojo. Men is dus veraf van de sportinstructeur, die men betaalt en waarvan men een bepaald pakket verwacht. De gegeven bijdragen betekenen niet dat men bepaalde rechten afkoopt.