Meer over Traditioneel Aikido

Kies je dojo

Net zoals het mogelijk is dat in een school een bepaalde leerkracht je wat minder ligt kan het ook zijn dat een Sensei niet direct aansluit bij de manier waarop jij wil onderwezen worden.
Meester en leerling moeten elkaar zorgvuldig kiezen. Er is een verticale structuur waarbij de Sensei een autonome visie hanteert. Indien deze visie je niet ligt is het beter bij een andere meester te gaan. Een leerling is vrij om op elk moment een andere lesgever te zoeken. Men kiest wel voor 1 Sensei tegelijk, men kan geen les volgen bij verschillende Dojo’s, althans toch niet in een traditionele Dojo. Men is dus veraf van de sportinstructeur, die men betaalt en waarvan men een bepaald pakket verwacht. De gegeven bijdragen betekenen niet dat men bepaalde rechten afkoopt. De nieuwkomer maakt dus kennis met Aikido en maakt zich meer en meer los van het consumentenidee. In de traditie zegt men soms dat men de techniek moet stelen in het hart van de meester. Als de houding goed is, dan volgt de techniek automatisch. Aikido begeleidt de leerling naar de autonomie.
Alvorens je kiest voor een bepaalde Dojo – Sensei volg je eerst een paar lessen om een juiste keuze te maken (Dit kan in losse kledij). Indien je wil toetreden stel je de vraag of je mag les volgen in de dojo. Enkel de Sensei aanvaardt je (of niet).
Na het aanvaarden schaf je een Keikogi en Obi aan (Aikido-pak en gordel) en makkelijk schoeisel (Zoori). Het aanschaffen van houten wapens is in het begin niet nodig.
Je betaalt een bijdrage aan de Dojo (voor oa. Huur zaal, verzekeringen, aankoop/onderhoud matten, …)