Toekenning van graden binnen het Traditionele Aikido

Het toekennen van Kyu en Dan graden is pas voor het eerst in 1883 door Jigoro Kano (de oprichter van judo) in een Japanse krijgskunst ingevoerd. Kano wilde een onderscheid maken tussen junioren en senioren en nam daarbij het Kyu en Dan graden systeem over van andere kunsten: bloemschikken, thee ceremonie, bordspellen …
De zwarte band maakte een simpel onderscheid tussen Dan graad of geen Dan graad. Hierbij was de gedachte dat door jarenlang oefenen de witte band door vuil helemaal zwart zou worden.
Pas later is het systeem van gekleurde gordels bedacht door Mikonosuke Kawaishi, die judo in Frankrijk gaf, om een onderscheid te maken tussen de gradaties van leerlingen.

Binnen het Traditionele Aikido is het toekennen van graden een middel voor een Sensei om zijn leerlingen te waarderen en de dojo te ordenen zodat iedereen zijn plek kent binnen de dojo. De Sensei zal deze bepalen naar eigen inzicht alsook op basis van de inzet, toewijding en vooruitgang van zijn leerlingen.

Graden worden enkel door een Sensei in zijn dojo toegekend.

Er worden geen gekleurde gordels toegekend, enkel witte (bevat alle kleuren) en zwarte zijn gebruikelijk.

In heel wat andere krijgsdisciplines of -sporten worden graden vaak gezien als een certificaat dat je krijgt als je bepaalde technieken kunt uitvoeren, meestal na het afleggen van een examen.